Dokuların bütünlüğünün ve işleyişlerinin bozulmasına yara adı verilir. Bu işleyişin yeniden sağlanmasına ve doku bütünlüğünün yeniden kazanılmasına ise yara iyileşmesi adı verilir.
Yara iyileşmesi son derece karmaşık bir süreçtir ve birbirinden ayrı ancak iç içe geçmiş dört basamağı bulunmaktadır: Hemostaz fazı, inflamasyon fazı, proliferasyon fazı, olgunlaşma ve yeniden şekillenme fazı.
⦁ Hemostaz fazı: Yaralanma anındaki ilk tepki, kanamanın azalması için kılcal damarların kasılmasıdır. Hasar görmüş kan damarlarından salınan kırmızı kan hücreleri ve trombositler yara çevresinde toplanır ve pıhtı oluşturur.
⦁ İnflamasyon fazı: Bu süreçteki ilk adım kılcal damarların genişlemesidir. Geçirgenliği artan kılcal damarlardan yara bölgesine doğru beyaz kan hücreleri göç eder. Burada beyaz kan hücreleri nötrofil, makrofaj gibi bağışıklık sistem hücrelerine dönüşür. Bağışıklık sistem hücreleri yara bölgesinde bulunan patojenlerin, ölü hücrelerin ve hücresel atıkların yok edilmesinden sorumludur. Tüm ölü doku atıldıktan sonra inflamasyon fazı yavaş yavaş azalır.
⦁ Proliferasyon fazı: bu süreçte yara granülasyon dokusu ile kaplanır. Granülasyon dokusu yeni oluşmuş kılcal damarlardan ve bağ dokusundan meydana gelir. Yeni kılcal damar oluşumuna anjiyogenez denir ve anjiyogenez granülasyon dokusu için hayati öneme sahip olan beslenmeyi sağlar. Fibroblastlar proliferasyon fazında baskın hücrelerdir; hızlı ve bol miktarda kolajen sentezlerler. Proliferasyon fazının son evresinde, yara kontraksiyonu ile yara küçülür. Yara kontraksiyonu myofibroblast adı verilen kasılma yeteneğine sahip iğsi hücreler tarafından sağlanır.
⦁ Olgunlaşma ve yeniden şekillenme fazı: Yarayı dolduran granülasyon dokusu çevre cilt derisi ile hemen hemen aynı hizaya geldiğinde yeniden şekillenme başlar. Epitel hücreleri yara kenarından içe doğru göç etmeye yara kapatılıncaya kadar devam eder. İlerleyen epitel hücreleri buluştuğunda, temas inhibisyonu ile daha fazla hareket durdurulur ve yeni bir bazal membran yenilenir; daha fazla büyüme ve epitel hücresinin farklılaşması tabakalı epiteli yeniden oluşturur.
Epitelizasyon nemli bir ortam, yeterli beslenme ve bakteriyolojik kontrol gerektirir ve keratinosit büyüme faktörü, epidermal büyüme faktörü ve temel fibroblast büyüme faktörü dahil olmak üzere çeşitli büyüme faktörleri tarafından modüle edilir.
Cicatris onarıcı krem epitelizasyon için gerekli ortamı iyileştirir. İçeriğindeki doğal bileşenler sayesinde enflamasyon süresinin daha konforlu bir şekilde atlatılmasına yardımcı olur. Fibroblast proliferasyonunu destekleyerek kolajen sentezini arttırır. Yaralarınızın daha hızlı ve iz bırakmadan düzgün bir şekilde kapanmasına yardımcı olur.
Hayat cildinizde iz bırakmaya çalışacaktır. Cicatris ile cildiniz koruma altında.